Coneixes l’EMDR?

La memòria emocional i els traumes

La nostra història personal està formada pels records que en tenim. No tots els nostres records estan lliures de patiment. Les experiències de la nostra vida que no hem aconseguit integrar, entendre o superar es connectenamb el nostre present a través de la memòria emocional. Així, el recordconscient o inconscient de l’esdeveniment traumàtic original, fa que s’obrinvelles ferides i que sentim les emocions d’una forma desbordant. Davant laintensitat de les sensacions, molts cops la persona tendeix a evitar situacionsque el puguin connectar amb el passat. Sense ser lliures dels malsaprenentatges del passat no podem escollir de debò el nostre present.Totes les teràpies psicològiques han tingut present els efectes condicionants de les experiències  que hem tingut, i han intentat ajudar la persona a canviar-los.

L'EMDR ha estat àmpliament investigat en els darrers deu anys. Ara és una teràpia d'elecció per a estrés post-traumàtic, per davant de teràpies que portaven 70 anys inventades.

L’EMDR com a eina terapèutica

Des de fa prop més de vint anys, els psicòlegs comptem amb una eina molt potent per fer-ho: l’EMDR (Eye Movement Desensibilization and Reprocessing, que vol dir Dessensibilització i Reprocessament amb el Moviment Ocular). Amb l’ajuda de l’estimulació bilateral dels ulls, de l’oïda o del tacte, els records traumàtics comencen a desbloquejar-se, a metabolitzar-se, perdent la càrrega emocional dolorosa i els símptomes que s’hi associen. Els records es tornen records de debò: finalment podem aprendre d’ells i deixar-los enrere.

La tècnica de l’EMDR ha demostrat la seva eficàcia en tota mena de trastorns i símptomes psicològics, i complementa tota la resta de tècniques i recursos de la psicologia clínica. Especialment indicat en persones amb dificultat en regular les pròpies emocions (angoixa, ansietat, ira, tristesa, pànic, culpa, vergonya, addicions, obsessions, apatia…).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *